Indulásra kész a Lumen Park Szolnok: elindult a próbaüzem Magyarország legnagyobb, 140 megawatt beépített teljesítményű napelemparkjában

A transzformátorállomás elkészültével, a szolnoki MAVIR alállomáshoz kapcsolódó magasfeszültségű vezetékhálózat kiépítésével és a napelempanelek felszerelésének előrehaladtával párhuzamosan elindult az ország jelenleg legnagyobb napelemparkjának próbaüzeme. A 140 megawatt beépített teljesítményű, újgenerációs, természetbarát Lumen Park Szolnok a SolServices cégcsoport saját fejlesztésében és beruházásában valósul meg, és nem csak az ország, de Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb napelemparkja is lesz. A létesítmény az M4-es autóút várost északról elkerülő nyomvonalának külső oldalán épül, a beruházó szándéka szerint a későbbiekben oktatási célokra egy tanösvénnyel is kiegészül, azt felügyelettel látogathatóvá teszik az érdeklődők számára. A Lumen Park Szolnok éves szinten nagyságrendileg 39 ezer tonna CO2-kibocsátástól óvja meg a légkört, amely 274 hektárnyi tölgyerdő – ez a szolnoki Tiszaliget területének háromszorosa – évenkénti CO2 megkötésével egyenértékű.

A két létesítményből felépülő napelempark jelentőségét jól mutatja, hogy megvalósulása után annyi zöld villamos energiát lesz képes termelni, amellyel a megye teljes lakossági áramfogyasztásának csaknem fele fedezhető. Pozitív hatása a klímavédelem szempontjából is jelentős. A környezetkímélő technológia alkalmazásának köszönhetően éves szinten nagyságrendileg 39 ezer tonna CO2-kibocsátástól óvja meg a légkört, amely klímavédelmi szempontból olyan hatású, mintha a beruházó minden egyes évben 274 hektárnyi új tölgyerdőt telepítene, amelynek területe megegyezik a szolnoki Tiszaliget háromszorosával. A beruházás 2021 nyarán indult és várhatóan legkésőbb 2022 harmadik negyedévében fejeződik be teljes körűen, bár a tesztüzem keretein belül a villamosenergia-termelés elindult és már most zöld árammal látja el a hálózatot. A Lumen Park Szolnok megépítése a nagyméretű napelemparkok fejlesztése terén Magyarországon piacvezető SolServices életében is mérföldkő: ez a vállalat első, saját beruházásban megvalósuló napelemparkja.

“Örülök, hogy sikerült megállapodnunk a beruházóval abban, hogy ez a fejlesztés itt valósulhasson meg. Ez egy fontos beruházás a város számára, amivel Szolnok felkerül nem csak Magyarország, de a régió energetikai térképére is. A napelempark legalább 25 évig fontos partnere lesz a városnak, az általa biztosított iparűzési adó összege segít abban, hogy a város további környezetbarát fejlesztéseket valósíthasson meg, amelyek révén Szolnok hamarosan egy igazán zöld, és a helyi lakosok számára még élhetőbb várossá válik majd” – mondta Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere.

„A beruházás egyedülálló, hiszen a szolnoki napelempark lesz az ország első újgenerációs, természetbarát napelemparkja, amely környezeti hatását tekintve pozitív. A Lumen Park Szolnok nem csak zöld energiát termel majd, de ideális életteret jelent a tájegység növény- és állatvilágának. Megerősödik és sokszínűbbé válik a flóra és a fauna, valamint felfrissül az évtizedes intenzív mezőgazdasági termelés során kimerített talaj” – emelte ki dr. Farkas Gábor, a SolServices Kft. ügyvezetője.

Az újgenerációs természetbarát napelemparkok legfontosabb erénye, hogy a környezetvédelmi pozitív hatást maximalizálják. A területen tájba illeszkedő és minimális gondozást igénylő növénytakarót alakítanak ki a szakemberek, a rovaroknak élelemforrást és életteret jelentő farakásokat helyeznek ki. A rovarok élelemforrást jelentenek majd a területre betévedő hüllőknek, amelyeknek maradását búvóhelyek és telelővermek kialakításával ösztönzik. Hasonlóan járnak el a szakértők a kisemlősök esetében is, de fészkelőhelyek kialakítására is sor kerül a tájra jellemző madárpopuláció igényeinek figyelembevételével.

A Lumen Park Szolnok fontos eszköze lesz a környezettudatos energiatermelés napelemes technológiájának bemutatásának. A SolServices kiemelt figyelmet fordít a fenntartható életvitellel kapcsolatos ismeretek bővítésére a legkisebbektől az idősebb korosztály számára egyaránt. „Mivel projektjeink hosszú távra szólnak, a Lumen Park Szolnok is legalább 25 évig lesz a környék meghatározó energetikai motorja, a közösségekkel való folyamatos kapcsolattartásra és közös gondolkodásra törekszünk. A szolnoki napelempark lehetőséget biztosít majd arra, hogy kihelyezett tanórák keretében mutassuk be az általános- és középiskolás diákoknak a fotovoltaikus energiatermelés technológiáját, a mögöttes fizikai és kémiai folyamatokat és azt, hogy miként hozható szimbiózisba az áramtermelés és környezetvédelem” – hangsúlyozta dr. Farkas Gábor, aki elmondta azt is, hogy a SolServices célja, hogy részt vegyen Szolnok és a környező települések kulturális és sportéletében is