233 ezer darab napelempanelt építenek be a Lumen Park Szolnok napelemparkba – Megérkeztek az első napelempanelek Szolnokra, amivel egyidőben pedig elkészült az utolsó Lumen Park Szolnok számára szánt egység is

A COVID-19 pandémia okozta gyártási és szállítási nehézségek okozta csúszások ellenére megérkeztek az első napelempanel-szállítmányok a Lumen Park Szolnok építőihez. Időközben pedig a napelemeket gyártó partner jelezte, hogy elkészült az utolsó egység is Magyarország legnagyobb napelemparkjához, amelyet hamarosan útba is indítanak Szolnok felé. A napelempaneleket a SolServices a világ egyik legnagyobb panelgyártó vállalkozásától rendelte meg: a kínai vállalat nemzetközi szinten is elismert beszállító, a legmodernebb gyártókapacitások mellett kiterjedt kutatás-fejlesztési tevékenységet is folytat, ami mellett azt is vállalta, hogy a COVID-19 pandémia okozta ellátási nehézségek ellenére is időre teljesíti a megrendelést.

A napelemparkba – amely két projekt – összesen 233 ezer darab, csúcskategóriás napelempanelt építenek be a szakemberek, ezek egyenként 585, illetve 590 watt kapacitással rendelkeznek. Ha ezeket a paneleket egymás mellé fektetnénk, akkor azokon sétálva akár Budapestről Münchenig is elmehetnénk, de Szolnokról indulva Prágáig is a paneleken lépkedve juthatnánk el. A telepített napelempanelek területe – ha azokat szorosan egymás mellé fektetnénk – 90 darab nagy méretű focipályát fedne le.

A paneleket környezetkímélő módon, a földbe levert – tehát nem betonozott – acél vázakra rögzítik majd. A Lumen Park Szolnok építése során összesen több mint 9300 tonna acélszerkezetet használtak fel a tartóváz megépítése során a szakemberek.