Oszlopállítással folytatódott a munka a Lumen Park Szolnok építése során

A Lumen Park Szolnok az M4-es autóút megyeszékhelyet északról elkerülő szakasza mellett épül. A napelempark saját villamos alállomásától mintegy 3 kilométerre található az a MAVIR villamos állomás, ahol a napelempanelek által megtermelt áramot be lehet csatornázni az országos áramhálózatba. Ide magasfeszültségű vezetékhálózaton jut majd el az áram a napelemparkból, amelyhez összesen 13 villanyoszlop telepítése szükséges.

Az oszlopok helyét a szakemberek már a fejlesztés során pontosan kijelölték. A szerkezetek több darabban érkeztek ezekre a pontokra 2021 decemberében, ahol egy speciális, mozgó daru emelte az acélvázakat az előre elkészített beton alapokra.

A területen már korábban is számtalan magas- és középfeszültségű vezeték futott keresztül, így a most felállított szerkezetek körüli munkavégzés biztonsági szabályai nem lesznek ismeretlenek a területen gazdálkodók számára. Az oszlopok kialakítását követően – a beruházó külön kérésére – az új vezetékszakaszt madárelterelőkkel is felszerelik, a helyi madárvilág fokozott védelme érdekében.