Csúcskategóriás transzformátorok érkeztek a Lumen Park Szolnok villamos alállomásához

2021 októberében megérkeztek a villamos alállomásra a Lumen Park Szolnok lelkét jelentő transzformátorok. A berendezéseket speciális kamionok szállították Zágrábból Szolnok mellé. A berendezéseket a világszinten is jegyzett horvát cég, a Koncár gyártotta kifejezetten a szolnoki napelempark igényeihez igazítva. A transzformátorokat speciálisan képzett szakemberek egy előzetesen kiépített sínrendszer és hidraulikus emelők segítségével emelték a helyükre centiméternyi pontossággal.

A Lumen Park Szolnok villamos alállomásán két darab 120 per 20 kilovoltos, 50 megavoltamperes transzformátor alakítja majd át a napelemparkban termelt egyenáramot az országos villamosenergia-hálózat számára fogadható váltóárammá, amelyet szolnoki MAVIR állomásba táplálnak majd be.

A kivitelezők 2021 októberére már szerkezetkészre építették azokat az épületeket, amelyek az alállomás vezérlő rendszereinek adnak majd otthont. A három épület – két ikerépület a két napelempark vezérlésére és a különálló harmadik épület a kimenő teljesítmény irányítására – 2021 decemberére készült el teljesen. Ezt követően kerülhet sor az informatika és villamosenergetikai rendszerek épületekbe telepítésére.